No Édeseim, eltelt egy újabb hónap, ami azt jelenti, hogy
itt az ideje beszámolni az utóbb történtekről.
Most már elmondható, hogy beindultak a programok (de még
mennyire, hogy beindultak..), és van egy viszonylag fix munkarendünk.
Mivel egyébként is kéne egy rövidke kis beszámolót írnom az
ÖDÉnek, ezért összekötöm a kellemeset a hasznossal, és kicsit bővebben írok a
munkánkról.
Ha emlékeztek az előző posztra, abban említettem, hogy egy
kollégiumszerű menekültszálláson dolgozunk. Kettő műszak van, délelőtti és
délutáni.
A délelőtti műszak reggel fél 9-től délután fél 3-ig tart.
Ennek feladatai a következők. Érkezéskor azonnal a konyhába megyünk, ahol
segítünk megcsinálni a reggelit. Néha tényleg csak segíteni kell, de van olyan
is, hogy csak az önkéntes van ott. Csupán kétféle reggelit készítünk: lekváros
vagy nutellás kenyeret (az olaszok csak csokisnak hívják). Melegítünk tejet és
betöltjük a termoszba. Melegítünk extra tejet. Kikészítjük a hideg tejet, a
müzlit, a kakaót és a kávéport. Ezalatt az operátor elmegy felébreszteni
mindenkit, és a fiúk-lányok lassan be is vánszorognak a kajáért. Na ekkor
kezdődik a napi első őrület. Elfogyott a meleg tej. Én vizet kérek. Hideg vizet
kérek. Teát kérek. Ha ma nincs nutella, akkor nem is reggelizek. Lekvár nem jó.
Én üres kenyeret kérek.
Minden nap be van osztva 4-5 menekült a konyhába segíteni.
Általában a reggeli alatt szólunk nekik először, hogy ma dolgozni kell. Erre
általában csak ühüm a válasz és kisomfordálás. Ami vagy sikerül vagy nem.
Mindig van néhány olyan, aki elkésik a reggeliről, de számomra érdekes
tapasztalat, hogy az olaszok nem büntetnek azzal, hogy ha késtél, nem kapsz
enni. Max annyit mondanak, hogy ej, hát vége a kajaidőnek, most kell jönni?
Aztán: ülj le és egyél, ugyan már eltakarítottunk, de itt van minden.
Na most itt tennék egy összehasonlítást arról, hogy mi a kenyér nekünk és az olaszoknak:
Hát ezt mi magyarok max bucinak neveznénk, de mindegy. Van
másfajta kenyér is, de gondolom így egyszerűbb porciózni, azért van mindig ez.
Bár Mauro már elmondta nekem, hogy ez a szállás „no Italia”, azért az nekem
furcsa, hogy soha nem esznek sósat reggelire. Nincs felvágott, rántotta (azt
ebédre eszik), nincs szalámi, sajt vagy zöldség.
Miután mindenki befejezte a kajálást, elcsípjük a konyhai
segédeinket és kezdődik a vacsora (!) előkészítése, ami ezen a szálláson a fő
étkezésnek számít. Több kiló zöldség megpucolása és feldarabolás minden nap,
kell is a segítség. Általában a srácok ilyenkor beszélgetnek, a lányok pedig
énekelnek vagy táncolnak. Egyszer vacsora alatt kértük, hogy légyszi hagyd már
abba, legyen csönd, mire azt mondta az egyik lány, hogy a csönd nem jó. :D
Közben betesszük a mosásokat, kiteregetünk. Egyszer azt
hittem megvakulok, mert 11 óra tájban kellett kimennem az erkélyre teregetni,
jól sütött is a nap, na mikor bejöttem, nem láttam semmit se. :D
Mikor látom, hogy mindenki munkába lendült a konyhában és a
zöldségpucolás sínen van, megyek szobát ellenőrizni. Kitakarítottak-e, van-e
kaja a szobában, felmosták-e a fürdőszobát,stb.
Több személyiségtípus van, van olyan akinek elég ha szólok:
légyszi csináld meg, más tudomást se vesz róla. Van olyan is, hogy én elkezdem
takarítani a szobájukat, de mivel szeretnek, nem hagyják. Ez egyébként a kulcs
mindenhez. Ha szeretnek, nem hagyják, hogy te végezd a nehéz munkát. Mikor az
éppen dolgozó operátor megjön a bevásárlásból, és fel kell vinni a cuccokat,
sokszor láttam, hogy kiveszik az Erica kezéből, nem ezt én viszem! mama nem
visz semmit! Na de itt is van olyan, hogy hiába szólsz valakinek, hogy
segítsen, semmi.
Szobaellenőrzés után szokott lenni egy kis nyugi, én
ilyenkor szoktam felsöpörni az aulát, elmosogatni a poharakat, kitenni vizet. Ezután
van egy bő egy óra holtidő, mikor általában leülök olaszt tanulni, ha épp nem
kérnek meg semmire. Dél körül megyek fel megint a konyhába megnézni, hogy hogy
áll az ebéd előkészítése, majd terítéshez hívom a napi beosztottakat, majd
kiporciózzuk a kajákat. Az ebéd hasonlóan kaotikusan zajlik, mint a reggeli,
azt beleszámítva, hogy a többség szeretne repetázni, és nem túl udvariasan
kérik a kaját, általában csak „X.Y., szósz!” vagy „Rizst!”, vagy „Kenyér
elfogyott!”. Ezt követően eltakarítunk, újabb kis nyugi lent vagy ping-pongozás
és műszak vége.
Ha…
Hacsak nincs valami olyan délutáni program, amiben részt
kell venni. Pl. hétfőn és szerdán van nekünk olasz kurzus. Heti két alkalommal
mi tanítunk nekik angolt. Ezek kora délután kezdődő programok, tehát ilyenkor
műszak után nem szoktunk hazamenni.
Aztán a délutáni műszak a kajálás szempontjából hasonlóan
néz ki, kiegészítve azzal, hogy most már elég sok programot is sikerült
szervezni. Ilyenkor ezek lebonyolításában, vezetésében kell segíteni. Van nekik
olasz kurzus, angol kurzus, a lányoknak kötés/fonás (a fiúknak is, de eddig
csak egy fiút láttam karkötőt készíteni), van közös zenélés, ami abból áll,
hogy a Beni gitározik, odaadjuk nekik a kinyomtatott dalszöveget, aztán
énekeljünk együtt. Ezt nagyon élvezik, imádnak énekelni. A zene amúgy is egy
közös nyelv, amit mindenki beszél. Aztán heti kétszer van
nekik foci is, de ennél többet szeretnének játszani. Sajnos viszont elég messze
van a pálya, és nincs arra kapacitás, hogy többször kivigyük őket. Heti egyszer
pedig van közös filmnézés, olasz, francia vagy angol hanggal. Ezt is szeretik,
főleg, ha van közben pattogatott kukorica is. Jó nagyokat nevetnek a poénokon,
az egyik lány egyszer a földön feküdt a nevetéstől. Én azon a véleményen
vagyok, hogy valószínű, eddig nem sok filmet láthattak életükben, ezért nagyon
örülnek, Beni viszont azt mondja, hogy sokkal inkább kifejezik az érzelmeiket.
Úgy vélem mind a kettő igaz.
Még valamit kihagytam, ami az uzsonnakészítés. Na ez az
abszolút káosz. A lenti kis konyhában szoktuk megcsinálni a délutáni, ugyanúgy
lekváros vagy nutellás szendvicset, és hozzá egyszerű earl grey teát készítünk.
Amibe rengeteg cukrot teszünk. Tehát 3 liter teába megy mondjuk 11 púpozott
evőkanál cukor. És akkor jönnek, hogy ez nem édes. Ennek nincs cukor íze. Adjál
még cukrot. Én többet akarok bele. Cukor, cukor, cukor. Kérek almát. Látom,
hogy van ott alma! Miért nem adsz almát? Nem később, én most akarom megenni! Mi
az, hogy elfogyott a kenyér? Ezt nem kérem, mert már egy kicsit száraz!
(Reggeli kenyér.) Érdekes mód itt nem láttam, hogy használnának mézet, múltkor
a boltban se találtam. Szóval a szirupos-cukros tea és a csokikrémes szendvics
almával mindenekfelett.
Étkezések kapcsán még a következő dolgot figyeltem meg.
Néhányan úgy eszik meg a főtt ételt, ketten párban, hogy az egyikük tányérját
középre rakják, és ketten falatoznak belőle. Mikor befejezik, jöhet a másik
adag, azt is ugyan így fogyasztják el. Rá is kérdeztem egyik nap, hogy miért
így esztek? Erre az volt a válasz, hogy azért, mert barátok vagyunk. Ebből arra
merek következtetni, hogy Afrikában szokás lehet, hogy a közeli barátok vagy
rokonok szó szerint egy tálból esznek. Itt a barátok szintén megvárják egymást.
Addig nem lehet kipenderíteni őket a konyhából, amíg a barátja eszik.
Aztán a beosztásnak sincs sokszor nagy haszna, mert ők is
segítenek egymásnak. Pl. mondom: te mára nem is vagy beosztva, nyugodtan
elmehetsz, nem kell dolgoznod! De X.Y. a barátom, és ő dolgozik, és én segítek
neki. Ilyenkor nem lehet mit csinálni (azért elég nagy tömegnyomor van a
konyhában 7-10 emberrel), hagyni kell, hadd csinálják. Vagy valamelyik lány elkezd
mosogatni, és mondom neki, majd a beosztott megcsinálja. Nem! Én segítek! Oké,
akkor segíts, rendben van. Vagy pl. Afrikában a nők dolgoznak, és a férfiak hát
nem tudom.. gondolom régen harcoltak, hogy ma mit csinálnak, az rejtély számomra. Na
szóval egyik este tálalunk, és mondja az egyik menekült lány az operátor
férfinek: ülj le, én csinálom! Mondom Európában a férfiak dolgoznak, a nők
figyelnek. (Se. De ez most mindegy.)
Úgy érzem megkedveltek, én is most egy biztos pont vagyok az
életükben. Mindig köszönnek, megkérdezik hogy vagyok. A lányok csak új kommentár
nélkül odajönnek és megölelnek. Amiket eddig mondtak nekem: nagyon udvarias
vagy; te vagy az új barátom; ha neked tetszik, nekem is tetszeni fog; okos vagy;
erős vagy; most már a lányok engem is mamának szólítanak, a fiúk pedig
megtanulták a nevemet. (Jobban ki tudják ejteni, mint az olaszok.) Aztán van
egy srác, aki nem szokott velem beszélni (azt hiszem ő franciául tud, én meg
nem tudok), de mindig, mikor velük vacsorázok, kihúzza előttem a széket, tölt
nekem vizet, külön nekem is megdícséri és megköszöni az ételt. Csak ámulok,
milyen udvarias.
Nem tudom hogy választják ki azokat, akik a Casába kerülnek.
De egy biztos: ezek a fiatalok nem fogják szétverni Európát. Kb. a társaság
fele keresztény, a fele iszlám vallású. Teljes békességben élnek együtt úgy,
hogy majdnem mindenki gyakorolja a vallását. Láttam az internet teremben, hogy
miket osztanak meg. Nagyon hálásak Istennek, hogy nekik sikerült túlélni az
életveszélyes utat Európába, ezért ilyen felirataik vannak az üzenőfalukon:
Isten segítségével minden lehetséges.
Íme ide beteszem a fényképet arról a rajzról, amit az egyik
srác készített. Mivel nekünk nem szabad semmit megosztanunk róluk az
interneten, ami alapján beazonosíthatóak lennének, ezért kitakarom a nevét.
A szöveg magyarul:
„Ez a csónak nem fából van, az egész műanyagból van. Ha van
benne priccs vagy furnérlap, rá lehet feküdni. Ez egy olyan csónak, amin mi is
kockáztattuk az életünket a veszélyes és halálos tengeren Európába, az elmúlt
években ezt használták, hogy eljussunk Európába. A kapacitása 100 utas, de a líbiaiakat
nem érdeklik az emberek, azért, hogy több haszonra tegyenek szert, túltöltik a
hajót 120 vagy 140 utassal, és kérik, hogy lépjünk túl ezen, és ők majd
megmutatják az irányt Európába. A hajó túltöltése miatt sokan nem érik el
Európát, a hajójuk elsüllyed, és több száz ember tűnik el, csak néhányat
mentenek meg.”
Rajzolta és írta: Mamadou Gambiából
És hogy én hogy érzem magam ebben a helyzetben?
Boldogan, annak tudatában, hogy a munka amit végzek fontos
és hasznos. Szeretem csinálni, amit csinálok. A törődésért cserébe sok
szeretetet kapok vissza. Szeretem ezeket a fiúkat és lányokat, megpróbálok velük
úgy bánni, hogy biztonságban érezzék magukat. Azt hiszem most ez a legfontosabb
nekik.
Amivel továbbra is nehezen tudok megbarátkozni, az a helyiek
időszámítása. Én nem is értem, de már túlléptem azon, hogy megértsem. A magyar
kultúrában a pontosság egy fontos tényező, és engem is úgy neveltek, hogy
lehetőleg időre érj oda, ne késsél. Én egyébként is elég szigorú embernek
tartom magam, ha valami le van írva, hogy ez így lesz, akkor én azt úgy veszem,
hogy az úgy, és akkor lesz. Ez itt nem így van. Ennél az olaszok sokkal
lazábbak. Ha ők azt mondják, hogy ez fél 3-kor kezdődik, az simán lehet, hogy
délután 5. Aztán még lehet, hogy el is marad a program. Ja, hogy elfelejtettünk
szólni? Nem baj, nem Milánóból jöttél. Próbálom ezen már nem felhúzni magam, és
arra gondolni, hogy oké, önkéntes vagyok egy évig, ezt az időt erre szántam.
Azért mégis bennem van a saját kultúrám, hogy bizony nálunk a késés, a
folyamatos késés az tiszteletlenség. Nehéz ezzel megbarátkozni, mert biztos nem
inzultálni akarnak, egyszerűen itt ez a szokás. Pihenés szempontjából viszont
hiányoznak ezek az órák, ha 6 óra munka van a szerződésemben, az ne 11 óra
legyen már, és az is nagyban elősegítené a kimerültség megelőzését, ha
szabadnap délutánokon nem kéne bemenni a programokra. Ez ugyanis nincs
letisztázva, hogy pontosan kinek mit kell vállalnia ezekből és mikor. Én
egyszer kértem, hogy írjuk le a szabályokat, amire az volt a válasz, hogy csak
használni kell az agyamat. Szóval vannak nehézségeim a rugalmasság
felvételével, de lassan kezdek hozzászokni. Csak lassan, lassan, mint az
olaszok. :D
Elnézést, hogy most nem volt sok kép, sajnos a ezekről nehéz
olyan képi dokumentációt készíteni, amit nyilvánosan is meg lehet osztani (lásd
fentebb).
Észrevételeiteket, kérdéseiteket facebookon vagy e-mailben (dawndealer@gmail.com) jelezzétek!
Köszönöm, hogy elolvastad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése